Un neam de poligloti!

De ce trebuie sa ne uitam limba pentru interesele marilor corporatisti, ce ne ofera pe langa un salariu de subzistenta si obligatia invatarii unei limbi a carei obarsie nu o cunoastem? Nu-i stim istoria, nu-i stim secretele.

Ce repede uitam ca au existat si la noi scriitori si mari poeti care au reusit prin cuvintele limbii noastre, sa ne vrajeasca intreaga copilarie, adolescenta, iar pentru unii, maturitatea.

Uitam sa mai citim Petre Tutea si Emil Cioran, dar nu citim nici macar James Joyce.
Ne incurcam la versurile lui Eminescu, dar nici de D.H. Lawrence nu stim prea multe.
De Ion Minulescu au auzit putini, dar nu il intelegem nici pe Shakespeare.

Asa ca…, nu mai citim nimic! De ce sa producem si mai multa confuzie in mintile noastre atat de mult debusolate de catre cei care ne doresc tot binele din lume?

Suntem din ce in ce mai avansati in limbi necunoscute, dar o parte (deloc de neglijat) din populatia tarii este semidocta. Poate ne va creste nivelul de cultura citind in germana.

Nu mai stim ce putere are un cuvant spus in limba noastra!

Adu-ti aminte de bunicii tai care au crescut si au trait in cinste si onoare. Ei au trait in limba romana. Te-au tinut in brate si te-au hranit in limba romana.
Adu-ti aminte ca ai frati si prieteni plecati peste hotare sa isi castige o existenta mai buna, alungati si haituiti fiind de propria tara si de propria saracie. Cand te-au imbratisat de bun ramas, au plans in limba romana. Ai plans si tu mai tare decat ei… Adu-ti aminte!

Noi suntem fericiti cand ne ducem intr-o tara indepartata si le vorbim bastinasilor in limba lor. Cand le vin bastinasii in tara noastra, nu este necesar ca ei sa stie nici macar sa ne salute in limba romana. Suntem fericiti ca avem inca o data onoarea sa le vorbim in dulcele lor grai.
Va rog sa observati ca noi suntem fericiti de doua ori: o data acasa si o data in deplasare.
Ei sunt fericiti doar o singura data. O data pe luna, atunci cand isi incaseaza salariile de zeci de ori mai mari ca ale noastre. Si asta, nestiind nicio limba straina.

De aici, trag concluzia ca esti platit tot mai prost cu cat stii mai multe limbi straine. Tinand cont de acest silogism, nu merita efortul sa le mai invat. Mi-ar scadea salariul…!

Reflecta putin la toate astea! Deschide o carte scrisa in limba romana si imagineaza-ti puterea unui cuvant!

A ajuns o mandrie ca stim 3-4 limbi straine, dar unii dintre noi nu avem siguranta ca putem scrie o fraza intreaga in limba romana fara a strecura cel putin doua greseli.
Si atunci, scriem in engleza. Daca asa vom putea scrie corect cel putin, inseamna ca este o limba mult mai usoara decat a noastra.

Ma intreb de ce pierzi timpul si energia invatand lucruri usoare? Ti-e frica sa te dezvolti?

A.

www.desprerealitate.ro – „EMOTII… SI ATAT!”

Cuvinte pentru femei scrise de un bărbat

2 comentarii la „Un neam de poligloti!”

  1. Sincer, eu ma bucur ca stiu limba engleaza. Mai stiu si cate altceva, dar engleza a fost un lucru important. Avem niste prieteni nemti, care, daca nu erau, noi nu eram unde suntem acum. Nu stim germana, insa vorbim engleza. Avem un vecin care si-a gasit jumatatea datorita faptului ca la scoala a invatat germana…lucrurile se intampla cu un scop.

    1. desprerealitate

      Jorjette, eu ma refer la cei care nu stiu sa mai scrie in limba romana corect. Fiecare tara si fiecare popor isi respecta limba. Mai putin noi. Este foarte bine sa invatatm si altceva atata timp cat stim sa vorbim si sa scriem corect in limba romana. Suntem singura tara in care investitorii straini ne impun limba lor in afaceri desfasurate PE TERITORIUL ROMANIEI. Du-te de exemplu in Grecia, Olanda, Spania, Anglia (oriunde) si investeste niste bani, angajeaza un cetatean de-al lor si spune-i sa vorbeasca in limba romana ca esti angajatorul lui (fara vreun spor la salariu, nimic) si vei vedea ce raspuns vei primi din partea lor.

      Iti multumesc pentru activitate!

      A.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shopping Cart